top of page
  • Writer's pictureAnkica Maksić

Beskorisna uverenja o novcu su saboteri koji stvaraju dugove

Kao što znate, svako od nas u svom podsvesnom umu skriva gomilu beskorisnih uverenja koja smo pokupili tokom odrastanja, a koja utiču na naše odluke i navike, a samim tim i na akcije koje dovode do određenih rezultata.


Naime, primetila sam davno da kada je novac u pitanju i kada plata nije dovoljna da zadovolji naše potrebe i stil života koji želimo, skloni smo da potražimo dodatni posao i radimo 12-16 sati i/ili vikendom, na uštrb slobodnog vremena, a često i sopstvenog zdravlja.


Uverenja da nismo doboljno dobri i da ne zaslužujemo obilje drže nas podalje od prilika kroz koje bi mogli izraziti svoje vrednosti, ostvariti više novca i više vremena tako što ih nećemo ni primetiti ili ih podvesno odbijamo jer mislimo da ih nismo dostojni.


Pogledajmo npr. uverenje Ne možeš imati novac i sreću u ljubavi. Ovo uverenje je jednu moju klijentkinju držalo godinama daleko od finansijskog obilja.

Kada smo u programu TI JESI OBILJE radili jednu vođenu vežbu, ovo uverenje je njoj bukvalno iskočilo iz podsvesti. Naime u komšiluku su živeli divni ljudi sa četvoro dece koji su se jako voleli, ali su živeli baš teško jer je komšija radio sam i imao veoma malu platu. Njena mama im je poklanjala garderobu, kupovala ponekad i hranu i pomagala koliko je mogla. Još kao devojcica, moja klijentkinja se divila koliko ljubavi ima u tom domu (za razliku od njihovog) i zakljucila je da ne mozes imati novac i biti sretan u ljubavi i braku.

To uverenje bilo skriveno u podsvesnom umu godinama i kasnije kada se udala i rodila decu, iako su se jako voleli živeli su naš teško i jedva da bi im ponešto ostajalo dok plate račune i rate kredita. Stalno se pitala kako to ona ne može dobiti bolje plaćeni posao, a onda bi sa druge strane govorila: ma nema veze, važno je da se volimo te da smo zdravi i sretni, nije sve u novcu. Bila je uverena da ona nije rođena pod srećnom zvezdom, jer iako je radila afirmacije za više novca i razne tehnike njena situacija se nije promenila. Sve dok onog dana, u toku vođene vežbe, ovo uverenje nije Iskočilo na površinu i pogodilo je kao grom iz vedra neba saznanje da je zbog njega odbijala prilike koje su bile bolje plaćene. Nakon toga izgradila je novo podržavajuće uverenje, izgradila je viziju života u obilju i evo nakon nešto više od jedne godine, mnogo toga ze ostvarilo, pa i jedan davni sam nje o njenog muža koji im je doneo ne samo više novca već i više slobode da putuju, upoznaju razne kulture i ispunjavaju neke zajedničke želje koje su godinama čekale da se ostvare.


Beskorisna uverenja o novcu su saboteri koji stvaraju dugove. Što pre ih otkrijemo i transformišemo pre ćemo živeti obilje koje nam pripada.

Naš um treba dokaze. Dokažite mu da postoje takvi slučajevi i ne odričite se života u obilju zbog uverenja koja čak ni nisu vaša. Mnoga od tih uverenja su tek laži u koje smo poverovali tokom odrastanja.


A onda zamenite ovo staro novim uverenjem: Imati novac i ljubav je moguće za svakoga pa i za mene. Novac mi dolazi sa lakoćom i omogućuje da živimo slobodnije i bezbrižnije. Da ne razmišljamo koliko nešto košta, već da li nam je to potrebno i da li to želimo. Dobar život je skup, ali odricati ga se je još skuplje.


Ovaj praznični period kada pišemo svoje želje i ciljeve je idealan da menjamo svoja uverenja i kreiramo svoju obiljem ispunjenu godinu.
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page