top of page
  • Writer's pictureAnkica Maksić

7 saveta kako se lakše nositi sa izazovnim situacijama

Da li ste ikada bili u zabavnom parku i vozili se rolerkosterom?Ako jeste, onda znate da vožnja rolerkosterom sadrži uspone i padove, nagle promene brzine i smera i koliko god da vam je strašno ili uzbudljivo, kada vožnja starta nema zaustavljanja, sve dok se vožnja ne završi.


Svidelo se to nama ili ne, vrištali od straha ili uzbuđenja, vožnja ide dalje, a na nama je izbor:

a) dozvoliti strahu da nas blokira toliko da zatvorimo oči i jedva čekamo da sve prođe

ili

b) dozvoliti sebi da, uprkos strahu, izaberemo da uživamo u vožnji sa uzbuđenjem te sa osmehom i vriskom prolazimo kroz krivine, uspone i padove, dozvoljavajući sebi da radost celokupnog iskustva preplavi naše biće.


Doživljaj je jedinstven i poseban za svakoga od nas.


Slično poput vožnje rolerkosterom doživljavamo i život.

Biramo kako prolazimo kroz uspone i padove, kako se nosimo sa strahom, šta mislimo o delu puta koji smo prošli, mrzimo li ta iskustva ili posmatramo sa uzbuđenjem šta će nam novi zavoj doneti, šta se krije iza naredne krivine.


Uvek imamo izbor kako ćemo reagovati, šta ćemo misliti, koji scenario ćemo vrteti u svojoj glavi.

 

Evo par saveta koji vam mogu pomoći da se lakše probijete kroz te izazovne situacije.


1. Promeni percepciju

Koliko god da nam nešto u nekom trenutku života izgleda strašno i koliko god da okolnosti nekada izgledaju nepodnošljivo, setite se da ništa ne traje večno i da se sve dešava sa razlogom.


Ponekad nije lako sagledati zbog čega nam se to dešava, ali promena percepcije nam pomaže da stvari sagledamo iz drugog ugla i brže dođemo do rešenja.

Ne možemo baš sve kontrolisati u život,u ali možemo kontrolisati kako reagujem/doživljavamo određene okolnosti i događaje.


Razmislite o rešenjima, oblikujući svoje stavove umesto da dozvolite negativnim mislima da ih oblikuju umesto vas.


2. Pazite gde usmeravate pažnju


Vaša energija teče tamo gde ide pažnja. To smo mnogo puta čuli, ali da li smo svesni koliko je istine u toj jednoj rečenici.


Veoma je lako usmeriti pažnju na lepe stvari i biti zahvalan za njih kada vam u životu sve ide sa lakoćom. Ali kada su okolnosti nepoželjne, kada nas muče brige i problemi, oni nas okupiraju toliko da pričamo o njima, i mislimo o njima non-stop i time ih još više hranimo i još više rastu.


Iako mi to zapravo ne želimo, problem je u tome što nam nepoželjne okolnosti retko mirno sede u pozadini. Umesto toga, oni obično zahtevaju našu pažnju, tako da naša energija teče ka nečemu što ne želimo. Ali, zadržavanje na problemu samo ga pogoršava, a pričanje o njemu čini ga većim i strašnijim u našem umu.


Ako imate problem, fokusirajte se na potencijalna rešenja umesto na sam problem.

Razmišljajte o rešenju i razgovarajte o rješenjima, vizualizujte da je sve već rešeno i verujte da u svakom problem postoji seme rešenja.


3. Odvojte vreme za zahvalnost


Iskrena duboka zahvalnost koju imate za ljude, stvari i događaje u vašem životu donosi vam osjećaj mira i privlači nove blagoslove u vaš život.

Boraviti u stanju zahvalnosti kada izgleda da vam se ceo svet ruši je veoma izazovno, ali je i mnogo je lakše i korisnije nositi se, raditi na ili rešavati probleme u vašem životu iz ovog stanja. Vežbajte zahvalnost.


4. Pronađite cilj koji vas inspiriše


Ako ste trenutno obeshrabreni vašim okolnostima, smirite se i povežite sa svojim važnim ciljem koji vam daje snagu, koji vas motiviše, koji vam ne dozvoljava da tapkate u mestu.


Vaš inspirativni cilj će povući napred i pomoći da prebrodite svaku prepreku.

Gledajte napred i ne skidajte pogled.


5. Odvojite vreme za lični rast


Potrudite se da barem jedan sat dnevno posvetite pažnju razvoju i održavanju tela, uma i duha.

To možete postići na mnogo načina, kao što su čitanje inspirativnih knjiga, vežbanje i boravak u prirodi, vizualizacija, meditacija ili bavljenje jogom.


6. Prihvatite svoju vožnju


Podsetite se kada god se nađete u izazovnoj situaciji da su krivine, usponi i padovi deo životnog puta, a vaše trenutno emocionalno stanje samo privremeni deo putovanja.


Znajte da će sve proći brže i jednostavnije kada ne potiskujete svoje emocije i ne žmurite na probleme.

Dozvolite tim emocijama da izađu van, smejte se, radujte se, plačite, ali nikada ne zaboravite da život može svakog trenutka stati. Zato odaberi ići kroz život za svojim snovima.


Tvoji snovi će te inspirisati, nadahnuti, dati ti snagu i razlog da se budiš sa osmehom i radošću .

7. Pronađite podržavajuće okruženje


Pronađite okruženje koje će vas razumeti, podržati i biti vaš vetar u leđa.

Mnogo je više onih koji u nedostatku snage da se nose sa svojim problemima, usmeravaju pažnju na vas i dele vam savete o tome šta je dobro za vas, a šta ne, narušavajući vaše snove.


Sve je mnogo lakše, ako ste okruženi onima koji vas razumeju, koji će vam udahnuti svoju veru i pomoći da se lakše probijete kroz izazovne situacije.


Takva podrška je pravi blagoslov.


VAŽNO

Još uvek se možete pridružiti programu Život po tvom dizajnu i ne samo naučiti kako da zaista živite onako kako vi to želite, već i obezbediti sebi odgovarajuću podršku.


Uz pomoć mene kao mentora i MASTERMIND grupe, tvoiji snovi postaju realnost.

Više o programu pročitajte klikom na dugme ispod.
S ljubavlju,

Ankica

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page