top of page
  • Writer's pictureAnkica Maksić

6 najčešćih ograničavajućih uverenja

Osećate li se ponekad kao da trčite u hrčkovom točku? Kado da, koliko god da se trudite da promenite stvari kojima niste zadovoljni u vašem životu, i dalje se osećate zaglavljeno?


Da li imate osećaj da vam sreća klizi iz ruke, kao da kasnite korak dva i nigde ne stižete?Da li ste pomislili da su vaša ograničavajuća uverenja na delu?

Možda i jeste, ali ne znate kako to da promenite.


U nastavku saznaj 6 najčešćih primera koja sam izdvojila iz svoje prakse.
1. NE MOGU

Koliko često ponavljate da nešto NE MOŽETE?

Ovo uverenje vas sputava jer mislite da nemate izbora.


Ako ovo ,,ne mogu" znači da to ne možete jer ne znate, uvek imate izbor da to naučite. Odlučite šta vam je važno i eliminišite reči NE MOGU iz svog rečnika.


Umesto njih , upotrebite reči: ,,MOGU sve što želim".

2. Nemam vremena

Svi mi danas vodimo zauzet život u kojem žurimo s jedne obaveze na drugu. Ali, verovanje da nemate dovoljno vremena zaglavi vas na jednom mjestu.


Kada precizno pratite kako provodite svoje vreme, shvatićete koliko se vremena gubi na aktivnosti koje ne dodaju vriednost ili smisao vašem životu.


Eliminisanje kradljivaca vašeg vremena poput TVa, igranja igrica, praznih razgovora u nedogled i sl. otkriva koliko vremena imate da dobijete sve što vam je važno.

Uvek imate izbor da postavite prioritete u svom životu.


3. NE MOGU JER…

Kada iza ,,NE MOGU " dodate razlog ,,JER…", svom ograničavajućem uverenju dajete još više snage.


Ne mogu jer sam: žena, premlada, prestara, jer živim u malom mestu, jer nemam dovoljno obrazovanja, jer sam samohrana majka, jer sam prezauzeta i tako dalje...


Na primer, ja sam verovala da nije moguće uspeti u malim sredinama; da one ne nude prilike kao veliki gradovi gde su velike mogućnosti. Dugo godina me je ovo uverenje kočilo da se pokrenem i promenim posao koji mi nije omogućavao da budem vremenski i finansijski slobodna.


Kada sam izgradila uverenje da je uspeh moguć za sve, pa i za mene bez obzira na mesto gde živite, prilika se pojavila u mom životu i nije bila vezana za jedan grad ili državu.

4. NISAM DOVOLJNO DOBAR/RA

U nekom trenutku vašeg života ste bili kritikovani ili upoređivani sa nekim ko je u nečemu bio bolji od vas, pa ste poverovali da VI niste dovoljno dobri.


Ovo ograničavajuće uverenje može biti usko povezano sa nekoliko stvari u vašem životu za koje verujete da niste dovoljno vešti ili talentovani. Ili može biti da se gotovo svim aspektima svog života ne osećate dovoljno dobro, da ne vredite kao osoba.


Verovanje da niste dovoljno dobri manifestuje se kao perfekcionizam, anksioznost i odugovlačenje. Ali, kada postanete svesniji ko ste i koliko vredite, naučićete da sve što vam je potrebno za uspeh u bilo kom trenutku već imate u sebi.

5. NE ZNAM ŠTA ŽELIM

Mnogo smo sigurniji kada govorimo o tome šta NE ŽELIMO u svom životu, ali kada je u pitanju izražavanje onoga što ŽELIMO, tada je to malo teže, zbunjeni smo.


Da li je to to?

Šta ako pogrešim?.

Kada govorite da ne znate šta želite, to vam daje izgovor da ne preduzmete akciju ili odgovornost (i da budete žrtva).


Duboko u sebi vi uvek znate šta želite. Sada je vreme da rizikujete, krenete napred i počnete verovati da je to moguće.

6. NEMAM NOVCA

Kada verujete da nemate novca da nešto uradite, vi vidite novac kao prepreku.

Kada govorite da nešto želite, a nemate novca, automatski ste se odvojili od načina da privučete novac koji vam je potreban.


Baš zato što ga nemate ga i trebate.


Umesto toga izgradite uverenje da uvek imate novca za sve što vam je potrebno i da vam novac pristiže kad god da ga zatrebate i videćete kako se vaša situacija menja.


Kako možete prevazići ograničavajuća uverenja?

Da li ste se prepoznali u nekom primeru ograničavajućih uvjerenja koje sam podelila sa vama?


Prevazilaženje ograničavajućih uverenja koja imate nije lako, pogotovo ako ni ne znate za njih. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ih prevaziđete:

1. Identifikujte ograničavajuće uvjerenje. Prepoznati ga je pola posla.

2. Sledeći korak je da utvrdite da li je to u šta vi verujete STVARNO istina? Pronađite dokaz za to.

3. Šta će se desiti ako i dalje budete verovali u to?

4. Preformulišite to uverenje u ono koje vas neće sputavati da ostvarite vaše snove

5. Napišite svoja nova uverenja i potrudite se da postanu deo vašeg identiteta (najbolje uz neku stručnu osobu, mentora, koji će vam pomoći i podržati vas da reprogramirate svoja stara uverenja.


Važno je da prepoznate šta vas koči u životu.

Na ovaj način ćete znati na čemu treba da radite da biste rasli, učili i postigli svoje ciljeve.


Da biste pobedili svoja ograničavajuća uverenja, potrebna vam je i upornost koja će vam pomoći da postignete uspeh.VIŠE O UVERENJIMA I KAKO IH REPROGRAMIRATI SAZNAJTE NA POKLON RADIONICI “Promeni uverenja-promeni život” (sreda 15.03. u 19h)

Prijavi se za radionicu putem sledećeg linka:

Hajde da pomeramo granice zajedno!

Ankica
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page